Stalkerware op je smartphone? Zo herken je het en dit kun je ertegen doen (2023)

Ga naar de inhoud

Tips & tricks

Door

Daniël Verlaan
(Video) How to Find and Remove Stalkerware on Your Phone and PC

Is mijn telefoon gehackt? Word ik bespioneerd? Leest iemand mee met mijn WhatsApp-gesprekken? Dat iemand op het idee kan komen stalkerware op je smartphone te (laten) installeren, is een ongemakkelijk gevoel. Wat kun je ertegen doen?

1. Wat is stalkerware?

Stalkerware is een vorm van malware waarmee iemand een smartphone bespioneert. Dit gebeurt zondertoestemming van de eigenaar van de smartphone. In het gros van de gevallen wordt stalkerware gebruikt om de (ex-)partner in de gaten te houden. Soms speelt het vermoeden van overspel een rol, soms wil de aanstichter het slachtoffercontroleren, intimideren, stalken of fysiek mishandelen.

Deskundigen stellen dat stalkerware vaakdoor mannen wordt geïnstalleerd bij vrouwelijke slachtoffers.Maar het komt ook voor dat vrouwen hun mannelijke partner in de gaten houden, of bijhomoseksuele koppels.

2. Is stalkerware illegaal?

Het gebruik van stalkerware om iemand stelselmatig in de gaten te houden is illegaal, zeggen verschillende advocaten. Het is vergelijkbaar met hacken, dat ook illegaal is, en ookhet doel – iemand stalken en bespioneren – is onrechtmatig.Vaak wordt het gebruik van stalkerware meegenomen als onderdeel van een grotere rechtszaak tegen een verdachte, bijvoorbeeld als die wordt verdacht van stalking of huiselijk geweld.

(Video) How To Detect Spyware & Malware On Your iPhone
Lees ook: Gehackt door je partner: duizenden mensen bespioneerd via stalkerware

3. Hoe komt stalkerwareop je telefoon?

Stalkerware komt meestal op je telefoon terecht doordat je (ex-)parner fysiek toegang heeft tot je toestel en daarop de malware installeert. Dat kan heel snel door alleen een app te installeren, maar soms duurt het wat langer en is het noodzakelijk de telefoon aan een computer te koppelen.

Stalkerware kan ook op afstand worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld doordat het slachtoffer een berichtje krijgt met daarin de vraag of hij of zij een app wil installeren. Vaak komt dit bericht van iemand die het slachtoffer vertrouwt, zoals de partner. De app zou bijvoorbeeld de telefoon sneller maken of het geheugen opschonen.

Bij iPhones kan stalkerware ook toeslaan via de iCloud. In dat geval moet de (ex-)parner het wachtwoord van de iCloud van het slachtoffer weten, en eventueel de inlogcode die op de iPhone verschijnt.

4. Hoe herken je stalkerware?

De grote vraag blijft: hoe herken je stalkerware? Dat blijft lastig, zegt Paula van den Boom van SafetyNed, een organisatie die slachtoffers van digitaal huiselijk geweld helpt: "In het algemeen geldt dat je mogelijk wordt bespioneerd als iemand meer van jou weet dan je met hem of haar deelt."

Dan is er nog een hele lijst indicaties dat je mogelijk bent geïnfecteerd met stalkerware, samengesteld door de internationale coalitie Stop Stalkerware.

 1. Je smartphone is voor een tijdje verdwenen en verschijnt weer. Dan heeft de misbruiker er mogelijk stalkerware op gezet. Dit proces moet soms worden herhaald.
 2. Je merkt veranderingen in de instellingen of nieuwe, vreemde apps.Dit is vaak nodig om de stalkerware te installeren.
 3. De virusscanner Play Protect van je Android-toestel is uitgeschakeld. Dat wordt gedaan zodat de stalkerware niet wordt opgemerkt.
 4. De accu van je telefoon raakt plotseling heel snel op. Stalkerware verbruikt veel energie.
 5. Een vreemde app tussen je processen op Android. Vaak gebruikt stalkerware een ietwat generieke, maar vreemde naam, zoals 'System Update Service'. Zoek op de naam om te kijken of je er iets over kunt vinden.
 6. Als je de app Cydia op je iPhone tegenkomt. Deze appbetekent dat je iPhone is gekraakt.
 7. Een app heeft allerlei permissies die hij niet hoeft te hebben. Stalkerware heeft vaak veel permissies nodig, zoals toegang tot de locatie en camera. Kijk welke apps daar allemaal toegang toehebben.
Lees het interview: Lisa werd slachtoffer van stalkerware: 'Ik ben te goed van vertrouwen geweest'

5. Ik denk dat ik word bespioneerd.Is het altijd stalkerware?

Nee, het kan ook gebeurendat je (ex-)partner je in de gaten houdt via toegang tot bijvoorbeeld je e-mail, de cloud of WhatsApp. Je kunt dit zien door te kijken naar alle actieve sessies. Zie je daar een sessie of apparaat dat je niet herkent? Gooi dat dan eruit, verander je wachtwoord en schakel tweestapsverificatie in.

Slachtoffer van stalkerware: 'Mijn ex zag alles wat ik deed'

03:16

(Video) How To Stop ANY Smartphone From Spying / PRIVACY

Lisa (niet haar echte naam) wilde weg bij haar jaloerse, gewelddadige vriend. Maar hij bleef haar in de gaten houden.

6. Wat zijn de risico's van het verwijderen van stalkerware?

Degene die het heeft geïnstalleerd, kan het zien als je stalkerwarehebt verwijderd. Houd hier rekening mee waarschuwt Paula van den Boom (SafetyNed). Het standaardadvies om je wachtwoorden te veranderen en de telefoon te resetten, kan juistleiden tot een gevaarlijke situatie - met name als de (ex-)partner controlerend, intimiderend, bedreigend of gewelddadig is.

"Daarom luidt ons advies: vind een veilig kanaal, bijvoorbeeld een goedkope telefoon waarmee je alleen kunt bellen en sms'en, en neem een vriend in vertrouwen. En zoek daarna professionele hulp, bijvoorbeeld via ons, om de risico's van je situatie in kaart te brengen."

Het is ook mogelijk om je telefoon tijdelijk uit te schakelen als je iemand in vertrouwen neemt. Op dat moment werkt de stalkerware niet, maar ziet de misbruiker ook dat de telefoon uit staat. Hiervoor kun je het excuus gebruiken dat de accu van je telefoon leeg was.

7. Hoe verwijder je stalkerware?

Voor Android-smartphones kun je een (gratis) virusscanner downloaden en je telefoon scannen. Onder andere die van Kaspersky, McAfee, Malwarebytes en ESET zijn aan te raden. In veel gevallen wordt de stalkerware herkend en verwijderd.

Soms is een Android-telefoon gekraakt voordat er stalkerware op is geïnstalleerd. In dat geval kan het terugzetten naar de fabrieksinstellingen helpen om de stalkerware te verwijderen. Maar dat is niet altijd zo: sommige varianten zijn zo hardnekkig dat ze zelfs dan niet van het toestel worden verwijderd. Een andere telefoon aanschaffen is dan de enige optie.

De melding van Kaspersky als er stalkerware wordt ontdekt.

Voor iPhones met iOS 11.4.1 en hoger is het voldoende om de telefoon te herstarten. De misbruiker moet dan opnieuw handelingen op de telefoon uitvoeren om deze met stalkerware te besmetten.

Ook kun je het wachtwoord van je iCloud wijzigen en kijken welke apparaten allemaal toegang hebben tot jouw cloud. Zie je onbekende apparaten? Gooi ze er dan uit.

Na het verwijderen van de stalkerware is het belangrijk dat je dewachtwoorden voor je online accounts verandert, de pincode van je telefoon wijzigt en bij je belangrijke accounts –e-mail en social media – tweestapsverificatie instelt.

8. Hoe kun je je tegen stalkerware wapenen?

Er zijn een aantalmaatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat het lastiger is om stalkerware op je telefoon te installeren.

 1. Gebruik een sterke pincode voor je smartphoneen vermijd de vingerafdrukscanner. Die laatste kan worden misbruikt doortijdens je slaapje telefoon te ontgrendelen. De gezichtsscanner heeft vaak de optie dat je ogen open moeten zijn voordat de telefoon wordt ontgrendeld.
 2. Let goed op als je partner je telefoon in zijn of haar handen heeft.Vaak duurt het installeren van stalkerware een aantal minuten tot soms wel een klein uur.
 3. Denk goed na of en welke wachtwoorden je met je partner deelt.Het delen van wachtwoorden is vaak dé manier waarmee iemand binnen de relationele sfeer wordt gehackt.
 4. Check de apps die op je toestel zijn geïnstalleerd en herstartje telefoon regelmatig. Let vooral op apps die toegang hebben tot je locatie en foto's.

Wil je meer weten over hoe je jezelf online beschermt?

Op Laat Je Niet Hack Maken vind je allerlei tips om jezelf te beschermen tegen hackers. De gratis online handleiding legt uit hoe je een goed wachtwoord maakt, hoe je een dubbele beveiliging voor je online accounts instelt en hoe je je computer en smartphone beveiligt.

De handleiding is geschreven door Daniël Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws, in samenwerking met zes professionele hackers.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

09:56Bright Review Getest: de eerste VR-bril die wel een aanrader is
Intellectueel eigendom Ruzie over patenten zit redding zonneauto Lightyear in de weg
Chatbot wordt vijandig Microsoft geeft toe: chatbot kan 'ontsporen' na 15 vragen
VO-raad tegen Roep om duidelijkheid: telefoonverbod in klas verdeelt onderwijs
Bright Review PlayStation VR2 maakt virtual reality toegankelijker dan ooit
Energie besparen Vier op de tien huishoudens laten verwarming uit staan

FAQs

Hoe weet je dat iemand meekijkt op je telefoon? ›

Let wel op: als je deze beschreven dingen merkt, betekent dit niet met zekerheid dat je bent gehackt.
 1. Telefoon is trager. ...
 2. Telefoon wordt warm. ...
 3. De accu loopt veel sneller leeg. ...
 4. Apps die je niet herkent. ...
 5. Berichten of telefoontjes die je niet herkent. ...
 6. Vreemde pop-ups. ...
 7. Meer datagebruik. ...
 8. Smartphone crasht regelmatig.
Feb 1, 2022

Hoe weet je of je spyware op je telefoon hebt? ›

Download en installeer AVG AntiVirus voor Android. Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen.

Heb ik stalkerware? ›

Kijk dan eens in je instellingen onder 'dataverbruik' en/of 'batterij'. Als daar een app staat die je niet kent of geïnstalleerd hebt, zou het wel eens stalkerware kunnen zijn. Om meer in de gaten te kunnen houden, hebben stalkerware-apps toegang nodig tot extra instellingen.

Is mijn smartphone geinfecteerd? ›

Apps crashen vaker dan normaal. De telefoonrekening van je mobiel abonnement is onverklaarbaar veel hoger dan anders. Je batterij gaat sneller leeg. Je telefoon is warmer dan normaal.

Hoe kun je checken of je gehackt bent? ›

Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.

Hoe kun je zien of iemand meekijkt op WhatsApp? ›

Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.

Hoe detecteer je Pegasus op een telefoon? ›

Software ontwikkelaar DigiDNA heeft een gratis scantool toegevoegd aan de iMazing app versie 2.14 en nieuwer. De tool kan worden gebruikt om de aanwezigheid van Pegasus spyware te detecteren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de open-source Mobile Verification Kit van Amnesty International's Security Lab.

Hoe herken je dat je last hebt van malware? ›

Apps op je telefoon of websites op je laptop openen en werken traag. Als je op een website zit, word je uit het niets naar een andere website gestuurd. Er komen steeds irritante pop-ups in beeld, zelfs als je geen website hebt openstaan. De functionaliteiten doen het opeens niet meer of het hele programma loopt vast.

Hoe werkt stalkerware? ›

Stalkerware is een vorm van malware waarmee kwaadwillenden jouw smartphone (of computer of tablet) in de gaten kunnen houden. Het 'virus' zet de voordeur van jouw apparaat als het ware op een kier, waardoor anderen kunnen zien wat er binnenshuis gebeurt.

Hoe kom ik erachter met wie hij praat app? ›

Nu de echte vraag! is het mogelijk om weten met wie een persoon praten op whatsapp zonder toegang tot zijn telefoon ? Het antwoord is nee. Hoewel sommige applicaties op apparaten kunnen worden geïnstalleerd en ze vervolgens kunnen bespioneren, vereist dit nog steeds een bepaald toegangsniveau.

Kun je WhatsApp op 2 telefoons gebruiken? ›

Je WhatsApp-account kan maar met één nummer op één telefoon zijn geverifieerd. Als je een telefoon met dual-sim hebt, kun je alsnog maar één nummer verifiëren voor WhatsApp. Je kunt geen WhatsApp-account hebben met twee telefoonnummers.

Kan je telefoon afluisteren? ›

Het antwoord is nee. Hoewel het in theorie mogelijk is dat bepaalde apps toegang hebben tot je microfoon, zijn andere oorzaken voor opvallende advertenties veel waarschijnlijker.

Hoe kan ik een andere telefoon volgen? ›

Een apparaat op afstand zoeken, vergrendelen of wissen
 1. Ga in een browser naar android.com/find.
 2. Log in op je Google-account. ...
 3. Het kwijtgeraakte apparaat krijgt een melding.
 4. Op de kaart zie je informatie over waar het apparaat zich bevindt. ...
 5. Als je een prompt ziet, tik je op Vergrendelen en wissen aanzetten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated: 01/04/2023

Views: 6367

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.